Urstarka Jag

Bli frisk och stark av ditt liv!

Blogg

Ekologiska ägg, giftiga?

Publicerat den

För ett tag sedan hamnade dom ekologiska äggen i blåsväder! Enligt nyheterna så blev man förgiftad om man åt ekologiska ägg! 

Nja, så är nu inte fallet! Ska du få i dig tillräckligt mycket av Dioxinet för att det ska finnas någon fara så måste du äta ca 70 ägg om dagen!! SJUTTIO ägg! 

Så fortsätt ät ekologiska ägg, det vinner både vi och framförallt hönsen på!

Det visade sig vara några äggjättar som spridit ut informationen för att få oss sluta med ekologiskt. 

Här kommer lite info från naturskyddsföreningen

Dioxin sprids via luftföroreningar och lagras i ekosystemet. Troligtvis beror skillnaden på vad hönsen äter. Ekologiska höns får delar av sin proteintillförsel från fiskmjöl istället för syntetiska aminosyror vilka är förbjudna inom den ekologiska produktionen. Kontroller av dioxinhalter i fiskfodret har genom åren lett till stora minskningar av dioxin i äggen.

 

En annan möjlig källa är att eftersom ekohönsen vistas utomhus kan de få i sig dioxiner genom intag av bland annat jord, växter, maskar och insekter. Enligt Livsmedelsverket innehåller svenska ägg ofta mindre dioxin än ägg från länder där marken är starkt förorenad.

 

Varför dioxinhalten ökar i ekoäggen, trots kontroller av fodret, är inte utrett. Det är olyckligt att det ekologiska lantbruket, som jobbar hårdast för att stoppa spridningen av miljögifter i jordbruket, ändå exponeras för allvarliga luftburna miljöföroreningar.

Ägg står generellt för en liten källa till dioxin i vår kost. De största källorna till dioxin idag är fisk, kött - och mejeriprodukter. Det enklaste sättet att minska intaget av dioxin i sin kost är att välja bort fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern.


Kategorier: Hälsa

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

0 kommentarer